top of page

Bateria revolutionara de la Georgia Tech

O problemă mare a omenirii este obținerea unei surse de energie care să nu se epuizeze never ever. Foarte multe invenții prin care oamenii de șiință au încercat să demonstreze că ei au creat o sursă ce nu poate fi epuizată de energie au ieșit pe piață. O adevărată provocare ce-i drept. Cum încercarea moarte nu are, cercetătorii de la Georgia Tech susțin că au inventat o baterie care niciodată nu se descarcă, putând fi încărcată doar prin mișcare, scriu cei de la phys.org.
Dimensiunea bateriei nu este mai mare de cea a unui banal acumulator de ceas electric (FOTO). Invenția e construită pe bază de lithium și poate fi încărcată și reîncărcată prin pășire. Adică? Păi, aceștia au atașat bateria de pantofi, iar pe măsură ce „cobaiul” pășește încarcă și bateria. Sigur că acum puterea pe care acumulatorul revoluționar o dezvoltă este foarte mică, iar provocarea este mărirea bateriei și a capacității sale energetice. Posibilitățile de dezvoltare pe partea de gadgeturi sunt nenumărate, telefoanele mobile, PC-urile, tabletele și laptopurile putând funcționa în viitor pe așa ceva. Depinde acum dacă vor găsi o soluție alternativă de dezvoltare. Le ținem pumnii!

​Sursa:  Mircea Anton



Harta biomasei: Care sunt cele mai bune zone pentru a face energie din resturi de lemn sau deseuri agricole?
 

In timp ce proiectele de energie eoliana au atras deja investitii de 2 miliarde de euro, iar parcurile solare sunt privite ca fiind noul star al energiei verzi, timid incep sa se dezvolte pe piata locala si proiectele care fac “lumina” din lemn sau din deseuri, adica din biomasa.
In linii mari, biomasa este partea biodegradabila a deseurilor sau reziduurilor din agricultura, silvicultura, precum si a deseurilor industriale si municipale.  De exemplu, o fabrica de prelucrare a lemnului produce suficient “combustibil”, adica resturi lemnoase, care pot fi folosite pentru productia de energie electrica.
Cele mai recente date ale Transelectrica arata ca in prezent sunt circa 35 de MW care folosesc deseuri agricole sau forestiere pentru a produce lumina, ceea ce inseamna ca domeniul deja a atras investitii de 70 de milioane de euro.
Cel mai mare investitor in acest domeniu este Holzindustrie Schweighofer, grup care detine un business local de 400 de milioane de euro axat pe prelucrarea lemnului, controlat de puternicul om de afaceri austriac Gerald Schweighofer. Holzindustrie detine patru fabrici in Sebes, Radauti, Siret si Comanesti. Datele Transelectrica arata ca Holzindustrie figureaza cu doua unitati de productie care functioneaza pe biomasa, ambele cu o capacitate de 11,2 MW, la Sebes. O alta firma care activeaza in acest domeniu este Bio Electrica Transilvania, cu o unitate de 4,9 MW, la Radauti.

bottom of page